Home / Oogzorg / Myopie

Myopie

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, is een afwijking van het oog waarbij een minsterkte nodig is om scherp te kunnen zien. Dit komt doordat de oogbol aan de achterkant te lang is. Doordat de achterzijde van de oogbol te lang is licht het brandpunt voor het netvlies en ontstaat er een onscherp beeld. Het is mogelijk om het brandpunt weer op het netvlies te laten vallen, zodat het beeld wel scherp wordt. Dit kan met een bril, contactlenzen of lasercorrectie. Met die eerste 2 kunnen we u bij Intervisie van dienst zijn.

Is myopie onschuldig?

Myopie is niet altijd onschuldig. Bij ernstige myopie, gekenmerkt door een minsterkte van -6 of hoger, kan de lengte van de oogas zodanig toenemen dat dit op latere leeftijd tot oogziekten kan leiden. Het is alarmerend dat één op de drie mensen met ernstige myopie uiteindelijk slechtziend kan worden. Daarom is het van groot belang om dit te voorkomen.

In de afgelopen jaren is myopie sterk toegenomen in veel delen van de wereld, vooral in Azië waar het een ernstig probleem vormt. In de jaren 1960 was 10-20% van de jongeren in China bijziend, maar tegenwoordig is dat percentage gestegen tot 90%. In Europa zien we dezelfde trend; momenteel heeft ongeveer 50% van de twintigjarigen last van bijziendheid.

Oorzaak

Bij myopie is het oog langwerpiger gegroeid dan de bedoeling is. Die groei gebeurt voornamelijk in de kinderleeftijd en jeugd. Waardoor het oog te hard groeit is nog niet duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat zowel erfelijke factoren als de leefstijl hierbij een grote rol spelen.

Wist u dat?
Kinderen met myopie hebben vaak ouders met myopie en eeneiige tweelingen hebben vaak dezelfde brilsterkte.

Een van de oorzaken van de recente stijging van myopie bij jongeren is de veranderende leefstijl. Kinderen spelen minder lang buiten dan vroeger. Tegenwoordig kijken kinderen vaak binnen lang naar hun smartphone, tablet of computerscherm. Onderzoek laat zien dat mensen die in hun jeugd veel lezen of naar digitale schermen kijken een grotere kans hebben om myoop te worden. Mede hierdoor is een hoog opleidingsniveau een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van myopie.

Er is gelukkig een beschermende factor. Tal van studies hebben aangetoond dat blootstelling aan daglicht buiten het oog helpt bij het tegengaan van overmatige groei van het oog. Buiten is er maar liefst 15 keer meer licht als binnen. Het overvloedige licht stimuleert het netvlies om dopamine te produceren, een stofje dat de groei van het oog vertraagt. Het meest gunstige effect wordt bereikt wanneer kinderen dagelijks meer dan 2 uur buiten zijn. Dat is beduidend langer dan de gemiddelde tijd die Nederlandse kinderen buiten doorbrengen.

Myopie controle

Binnen Intervisie houden we ons bezig met myopie controle en management. Bij een kind met dat risico loopt om op volwassen leeftijd hoog myoop te worden, is het noodzakelijk om de ontwikkeling van myopie af te remmen. Aan je genen kun je niet zoveel veranderen, maar uit onderzoek blijkt dat je met je leefstijl het erfelijke risico op myopie flink kan beïnvloeden.

Wel eens gehoord van de 20-20-2 regel?

Richt na 20 minuten dichtbij kijken je blik tenminste 20 seconden op een punt in de verte en spendeer tenminste 2 uur per dag buiten in het daglicht.

Naast de 20-20-2 regel zijn er nog meer maatregelen die misschien nog wel effectiever zijn om de progressieve myopie te remmen en het liefst voorkomen van hoge myopie. Complete stilstand van de groei van het myope oog op de kinderleeftijd wordt op dit moment door geen enkele therapie bereikt helaas.

Vragen of advies nodig?

Wij helpen u graag.