Home / Oogzorg / Droge ogen onderzoek

Droge ogen onderzoek

Een tekort aan traanfilmproductie, problemen met de traanafvoer of de productie van de traanklier kunnen leiden tot droge ogen. De traanfilm is cruciaal voor een gezond oog en om comfortklachten te voorkomen. Onze optometrist kan helpen bij het beoordelen van de kwaliteit van de traanfilm en het geven van advies en/of behandelingen, afhankelijk van de oorzaak van droge ogen.

Uitstekende service en garantie
A-kwaliteit
Gratis ogen opmeten
Kom langs in onze winkels

Symptomen van droge ogen

Symptomen van droge ogen zijn onder andere een branderig, vermoeid, stekend, korrelig, jeukend en drukkend gevoel. Het kan ook leiden tot overmatig tranen, maar deze reflextranen zijn van mindere kwaliteit en lossen het probleem van droge ogen niet op. Mensen met droge ogen kunnen ook last hebben van wisselend zicht en een wisselende brilsterkte. Bij een droog oog is het dragen van contactlenzen voltijds geen goed idee, omdat dit kan leiden tot een verhoogd risico op ontstekingen aan het hoornvlies.

 

Risicofactoren voor droge ogen zijn onder andere onvolledig knipperen, een te droge of warme omgevingslucht en verminderde productie van de olieachtige beschermlaag door de talgkliertjes in de oogleden. Daarnaast kan een ontregeling van de hormoonhuishouding of auto-immuunziekten zoals het syndroom van Sjögren, sarcoïdose of een schildklierafwijking ook leiden tot droge ogen.

Behandeling van droge ogen

Onze optometrist kan helpen bij het beoordelen van de kwaliteit van de traanfilm en het geven van advies en/of behandelingen, afhankelijk van de oorzaak van droge ogen. Dit kan variëren van het regelmatig wegkijken en bewust knipperen bij intensief beeldschermwerk tot het gebruik van kunsttranen om het oogoppervlak te bevochtigen. Bij irritatie van de ooglidranden kan het reinigen van de oogleden op een speciale manier helpen en in ernstigere gevallen kan medicatie of het gebruik van medische contactlenzen worden voorgeschreven door een oogarts. Een aangepast dieet kan ook helpen bij het verbeteren van de traanproductie en het remmen van ontstekingen. In het algemeen geldt dat droge ogen aandacht nodig hebben om de gezondheid van het oog te behouden en comfortklachten te verminderen.

 

Vragen over oogzorg?

Heeft u specifiek vragen over een OCT-scan of oogzorg voor onze optometrist? Bel ons voor uw bezoek. Onze optometrist is niet alle dagen aanwezig. U kunt onderstaand ook direct een afspraak inplannen.